3. Del refugi de Certascan al de Pinet pel Port de l'Artiga, 2480 m.

Desnivell: +-1350 m.
Distància: 13 kms.
Horari: 7.45 h.
Dificultat:*** Ens movem per terreny d'alta muntanya amb pendents força drets i amb camins en molts trams gairebé inexistents.

Aquesta etapa es magnífica ja que a part de passar pels estanys de Romedo, ens porta per la solitària vall de l'Artiga i l'estany de Montestaure, on els camins ramaders pràcticament han desaparegut. Igualment podem admirar els impressionants desnivells de les valls franceses, ja que en pocs quilòmetres hi ha uns abismes de més de 2000 metres.


Del refugi baixem a l'estany petit i als 2090 metres puguem un ziga-zaga fins al coll de Llurri.

Baixem als estanys de Romedo i seguim el riu suaument fins que el camí gira a l'est per una forta pujada fins al Port de l'Artiga.

Del Port baixem la canal (neu fins al juliol) per girar poc després a la dreta. Seguim per grans blocs granítics la vall i girem a la dreta per arribar a uns grans replans.

Creuem els aiguamolls i pugem per l'esquerra del marcat barranc. Del llac girem a l'oest a buscar la tartera i la cresta. Pugem uns metres fins a sota de la paret que flanquegem fins la Pointe.


 

Baixem un molt fort pendent i seguim després la canal a sortir al coll del Picou Estela. Baixem sense camí evident uns 150 metres i flanquegem per passar sota l'esperó rocòs. Seguim flanquejant i després hem d'anar pujant fins una mena de collet, més del que ens pensem i és l'únic punt on es pot travessar el riu. Baixem per creuar-lo i superem una petita canal on ens hem d'agafar amb les mans, per baixar al refugi.

MAPA