2. Del refugi de Graus al de Certascan, pel pic de Certascan 2853 m.

Desnivell: -620, +1500 m.
Distància: 12,5 kms.
Horari: 6.20 h. Sense fer el cim 5.15 hores.
Dificultat: *** L'única dificultat és l'orientació i el desnivell, així com la neu que podem trobar per baixar del coll de Certascan.

Encara que les bordes de Noarre, són força atractives i es troben en un bonic lloc, aquesta etapa, que també segueix la travessa dels Pirineus, cobra tot el seu sentit al donar-nos a conèixer tots els estanys Blaus.
Les bordes de Noarre no tenen accés amb vehicle i malgrat això estan molt ben conservades. Dels pocs habitants que pujaven de Tavascan a viure tot l'estiu quan portaven els ramats a la muntanya, són cada vegada més reacis a pujar i només Jaques segueix vivint a Noarre.
Malgrat que fent el pic de Certascan hi ha bastant desnivell a superar, el recorregut no és massa llarg. En cas de necessitat si des del coll de Certascan baixem directament al refugi ens estalviarem 250 metres de desnivell, una mica més d'una hora.


De Graus pugem per un bosc caducifoli molt variat fins les bordes de Noarre.


De Noarre seguim pujant poc a poc, passem el Forat de Guerossos i el camí s'enfila de valent fins la Pleta de Guerossos.


Pugem dret seguint el riu (ens queda a la dreta). El travessem a la Pleta Vella separant-nos del riu i retrobarlo prop de l'estany Blau del Mig.


Girem la vall a l'est separant-nos dels llacs per guanyar el coll. Al poc entrem en una dreta tartera per guanyar la cresta i el pic .
Si estem cansats del coll podem baixar directes cap al refugi.


Baixem la tartera (pot quedar neu fins el juliol). Seguim el riu fins al llac
més gran del Pirineu que flanquegem fins al refugi.

MAPA